Jak donoszą badania co druga osoba które  trafiają do szpitala z chorobą niedokrwienną serca,  zawałowcy przed pięćdziesiątym rokiem życia, ma prawidłowy lub wręcz obniżony poziom cholesterolu. Amerykański patolog K. McCully przez wiele lat badał takie przypadki i podczas sekcji zwykle stwierdzał to samo: zaawansowana miażdżyca i prawidłowy lub niski poziom cholesterolu. Więc jak to jest czy oprócz cholesterolu zagraża nam coś jeszcze?   Okazuje się że tak. U osób z podwyższonym stężeniem homocysteiny zdecydowanie częściej dochodzi do demencji starczej i choroby Alzheimera. Wyniki badania o nazwie NATPOL PLUS biją na alarm: ponad 1/4 Polaków ma zbyt wysoki  poziom homocysteiny. W UE oznaczenie poziomu homocysteiny jest drugim (po troponinie T) najczęściej zlecanym badaniem u pacjentów kardiologicznych. Tymczasem w centrum uwagi polaków  wciąż pozostaje cholesterol.


         Amerykanie postawili na profilaktykę i wygląda na to, że uporali się z problemem – w 1999 r. wprowadzono w USA obowiązkową fortyfikację mąki kwasem foliowym, który ułatwia obniżenie poziomu homocysteiny w organizmie. W ciągu kilku lat pozwoliło to obniżyć poziom homocysteiny w populacji o 11%. Również w Polsce wybitni kardiolodzy i neurolodzy przygotowali oświadczenie, w którym wskazują na konieczność suplementowania szczególnie kwasem foliowym.


Jak pokazują badania, aby zachować prawidłowy poziom homocysteiny, wystarczy  regularnie dostarczać organizmowi kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12. Kwas foliowy występuje m.in. w brokułach, szparagach, warzywach liściastych, owocach cytrusowych, soczewicy i orzechach. Witaminę B6 odnajdziemy w ciemnym pieczywie, piersiach kurczaka, bananach, jajku na twardo, rybach lub w jogurcie. Jajka, drożdże, przetwory mleczne czy banany to z kolei bogate źródło witaminy B12.



Mechanizm działania homocysteiny w organizmie


 1-Znajdujący się we krwi czynnik drażniący, taki jak homocysteina, uszkodzenie ściany naczynia krwionośnego,  ścianę tętnicy wieńcowej czego skutkiem jest gromadzenie się w tym miejscu substancji tłuszczowej.

2-Komórki układu odpornościowego znajdujące się we krwi (monocyty) podążają do miejsca uszkodzenia i wywołują reakcję zapalną.

3-Komórki ściany naczynia ulegają namnożeniu aby „naprawić” powstałe uszkodzenie, tworząc w ten sposób blaszkę miażdżycową w linii uszkodzenia.

4- Stopniowy przyrost blaszki miażdżycowej wywołuje zwężenie się światła naczynia i hamuje przepływ krwi tętniczej. Po oderwaniu fragment blaszki miażdżycowej mogą wywołać zawał serca.

Uważa się, że kluczem do obniżenia stężenia homocysteiny w osoczu krwi będzie suplementacja witaminami B6, B12 oraz kwasem foliowym. Specjaliści od żywienia prowadzą  kampanię na rzecz wprowadzenia w Polsce suplementacji mąki kwasem foliowym.


Prawidłowy poziom  homocysteiny w osoczu krwi powinien mieścić się w  granicach  od 5 -14 µmoli/l. Łagodną hiperhomocysteinemię rozpoznaje się, gdy jej stężenie zawiera się w przedziale 15-30 µmoli/l, średnio nasiloną przy wartości >30-100 µmoli/l, zaś ciężką przy poziomie >100 µmoli/l osocza. Wartości rzędu 500 µmol/l występują u pacjentów z genetycznie uwarunkowaną chorobą. Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą opublikowało listę docelowych populacji dla wykonania testów przesiewowych oceny stężenia homocysteiny w osoczu krwi.


Witaminy B6, B12 oraz kwasem foliowym znajdziesz w produktach multiwitaminowych z oferty CaliVita


  Pamiętaj że stres zmniejsza zapasy cennych składników. Można je uzupełnić, by zwiekszyć odporność na stres codziennego życia: Stress Menagament  lub Rhodiolin