Równowaga kwasowo-zasadowa kluczem do zdrowia i witalności.

Coraz częściej dietetycy, specjaliści od spraw żywienia, lekarze biją na alarm. Uświadamiają społeczeństwu, że codzienna dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Mówi się wprost „jesteś tym, co jesz”. Jeżeli spożywasz śmieciowe jedzenie, stajesz się śmietnikiem.  Dzieje się tak dlatego, że od żywności, którą kupujemy w sklepie, a następnie podajemy do stołu, zależy równowaga kwasowo-zasadowa naszego organizmu.


Równowaga kwasowo- zasadowa to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH krwi i prawidłowy przebieg procesów życiowych organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia.

Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35- 7,45. Zatem krew musi utrzymywać poziom pH - czyli poziom zakwaszenia w wąskim zakresie, podobnie jak temperatura ciała człowieka zdrowego utrzymywana jest na poziomie 36,6 C. Odchylenia pH krwi może być przyczyną złego samopoczucia, prowadzić do choroby, a w skrajnych wypadkach nawet do śmierci. Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi).   


Czy zakwaszenie organizmu może być przyczyną chorób?


Okazuje się, że większość osób ma obniżony poziom pH czyli ich organizm jest zakwaszony, gdyż sprzyjają temu błędy żywieniowe, nałogi, nadmiar stresu, nadmiar leków, brak ruchu lub zbyt intensywna aktywność fizyczna.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób – osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, zmianom nowotworowym, zmianom zwyrodnieniowym stawów, nadwadze i innym.  

Może być przyczyną wielu dolegliwości – przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji uwagi, zaburzenia snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci, wypadania włosów. Nadmiar substancji kwasotwórczych powoduje przyspieszone starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle głowy, opuchlizny, gdyż organizm zatrzymuje nadmiar płynów, aby zmniejszyć stężenie kwasów oraz zapobiec uszkodzeniom.


Jakie jest zatem rozwiązanie? – Terapia odkwaszająca!

Zły stan zdrowia, obojętnie z jaką chorobą jest związany, wymaga odkwaszenia organizmu. Podstawowym elementem  terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Badania donoszą, że powinniśmy jeść około 80% produktów zasadotwórczych i 20% produktów kwasotwórczych. Okazuje się, że niestety jemy odwrotnie 20% produktów zasadotwórczych i 80% produktów kwasotwórczych. Efektem jest obniżenie poziomu pH krwi czyli zakwaszenie organizmu, co sprzyja dolegliwościom i rozwojowi chorób.


Zmień sposób odżywiania –

 zacznij jeść więcej pokarmów zasadotwórczych, a mniej kwasotwórczych!


Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi)

  • Cukier i jego przetwory,
  • Mięso i wędliny,
  • Biała mąka i przetwory mączne,
  • Kawa, czarna herbata.
  • Produkty średnio-kwasotwórcze
  • Ryby,
  • Jajka,
  • Chleb żytni,
  • Ryż brązowy,
  • Makarony pełnoziarniste
  • Piwo

Produkty słabo-kwasotwórcze

  • Twaróg,
  • Orkisz i pełnoziarniste przetwory
  • Kasza gryczana
  • Otręby
  • Makaron sojowy

Produkty neutralne

  • Masło świeże
  • Jogurt naturalny
  • Olej roślinny

Produkty słabo-zasadotwórcze

  • Herbata zielona
  • Maślanka
  • Kalafior
  • Cebula surowa
  • Jabłka, gruszki, śliwki

Produkty średnio-zasadotwórcze

  • Warzywa – buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor
  • Owoce – banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, malina, truskawki, winogron

Pokarmy wysoko-zasadotwórcze, szczególnie polecane, wysoko alkalizujące (podwyższające pH krwi)

  • Warzywa – bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, soki warzywne- świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.

Pamiętaj! Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się go unikać.

Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku.

Zdrowe odżywianie jest najważniejszym elementem terapii odkwaszającej, jednak w dzisiejszych czasach  trudnym do zastosowania. Niestety, spożywamy żywność wysoko przetworzoną, w naszym klimacie nie zawsze świeżą, niepełno wartościową ze względu chociażby na zanieczyszczenie środowiska. Dlatego zastosowanie naturalnych suplementów diety CaliVita staje się nieodzownym warunkiem utrzymania organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej.



Suplementy  niezbędne w kuracji odkwaszającej :


  • Strong Bones (wapń i magnez w łatwo przyswajalnej postaci)- 2 kaps. przed snem
  • Nopalin (błonnik z kaktusa opuncjowego) – 2 razy 2 kaps. 1 godz. przed posiłkiem
  • Liquid Chlorophyll1łyżka dziennie  (rozpuszczona w 1 szklance wody)
  • Green Care 2 kaps. 2 godz. po posiłku
  • Noni dar od Boga – produkt przywracający równowagę w organizmie

Pamiętaj, że stres, szczególnie przewlekły jest szczególnie niebezpieczny. Nie unikniesz stresu, lecz możesz walczyć z jego skutkami. Twoją tarczą obronną w walce ze skutkami  stresu są suplementy:

Przynajmniej raz w roku zastosuj kurację oczyszczającą z wykorzystaniem produktów:

    

Odkwaszenie organizmu daje ogromną szansę na poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Choroby rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym giną. Dodatkowym pozytywnym efektem jest utrata nadwagi, lepszy wygląd oraz ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.